ŠUNIUKAS SU DOKUMENTAIS* IR BE

Nusprendėt pirkti šuniuką. Jums nereikia šuniuko parodoms, jūs norite DRAUGO. Ką renkatės?

1. Skambinat pagal pirmą pasitaikiusį skelbimą, paklausiat kainos, ir jei ji tenkina- važiuojat pasiimti mažylio.
2. Atidžiai išstudijuojate veislę, jos ypatumus, prisiskaitote viską, ką tik apie ją randate, apklausinėjate žmones, galų gale pasirenkate jums labiausiai patikusius tėvus, veislyną, pasiklausote visokių atsiliepimų apie veisėjus netgi „pletkų”, galų gale apsisprendžiate, paskambinate ir važiuojate žiūrėti šuniukų ir tartis dėl kainos. ( čia sąmoningai neparašiau „pasiimti”, nes perkant protingai, šuniukus galima tiesiog apžiūrėti, o galutinį sprendimą padaryti vėliau. Dėl kainos ir tarimosi- veisėjai nemėgsta, kai paskambina pirkėjas, ir pirmas jo klausimas būna- kokia kaina. Kaina- subjektyvus ir kintantis dalykas. Jei į namus pažiūrėti šuniukų atvažiuoja tikrai mieli ir suinteresuoti žmonės, tu matai, kad jiems šuniukas be galo patiko, šuniukas irgi prie jų tiesiog „prilipo”- tą kainą visada galima pakoreguoti ( į mažėjimo pusę). Tik to tikrai nepamatysi ir nepajausi telefonu…

Dabar- ką gaunate pirkdami šuniuką su dokumentais:
1. Esate užtikrinti veislės grynumu ir garantuoti, kad tėvai yra būtent tie, kurie nurodyti kilmės dokumentuose, nes nuo 2018.01.01 visiems Lietuvoje veisiamiems šunims privalomas DNR profilis, pagal kurį galima nustatyti tėvystę.
2. Žinote savo šuniuko kilmę iki 4 kartų, o pasiknaisioję google- iki begalybės.
3. Esate užtikrinti šuns psichika ( jei tėvai dalyvaujantys parodose, varžybose, yra dresuoti ir pan., reiškia jie adekvatūs, socializuoti ir išauklėti)
4. Esate užtikrinti šuniuko sveikata- daugeliui veislių privalomi sveikatos ir DNR tyrimai, šuniukai iki pardavimo bent du kartus nukirmėlinti ir bent kartą paskiepyti. be to, gaunate garantiją, kad jei šuniukas susirgtų virusine liga per 2 sav. nuo pirkimo ir veterinaras parašytų išvadą, kad šuniukas užsikrėtė dar pas veisėją- būtų kompensuotos gydymo išlaidos ar pakeistas šuniukas, ar grąžinti pinigai.
5. Gaunate visą informaciją iš veisėjo apie šuniuką ( koks jis yra, koks charakteris, koks gimė, kelintas, kaip augo ir t.t).
6. Kartu su šuniuku gaunate visą „komplektą“ dokumentų- kilmės dokumentus, ES pasą, su kuriuo galit važiuoti į užsienį, identifikavimo mikroschema ir registracijos duomenų bazėse pažymas, šuns perdavimo sutartį, kai kada- paties šuniuko sveikatos tyrimų sertifikatus ir pažymas.
7. Bet kada galite kreiptis į veisėją su iškilusiais klausimais ar dėl reikalingos pagalbos.
8. Išsiauginate gražų šunį, ir ( nors anksčiau to neplanavote) vieną dieną jums kyla noras pademonstruoti jį parodoje- jokių problemų. O labai dažnai būna, kad kartą sudalyvavę ir gerai įvertinti, laimėję titulų šeimininkai tiesiog „užsikabina” ir tai tampa jų hobiu.
9. Norite su savo šuneliu medžioti (medžioklinės veislės)- jokių problemų. Paruošiat nuo mažens ir medžiojat ar dalyvaujat lauko bandymuose. To, deja, su šuniuku be dokumentų daryti negalėsite- draudžia medžioklės įstatymas ir FCI taisyklės.
10. Norite sportuoti- sportuokit ( agility, obedience, IPO, pitch&go!, dog frisby, frystyle ir t.t). Su šuniuku be dokumentų mėgėjiškai sportuoti taip pat galit, bet dalyvauti oficialiose varžybose- ne.
11. Norite ganyti- ganykit (jei tai ganymo veislė). Kaip ir sportuojant ar medžiojant, varžybose bei testavimuose gali dalyvauti tik kilmingi šunys.
12. Norite užsiimti veisimu? Jei šuniukas neturi įgimtų eksterjero trūkumų ( jei turi, tai pirkdami apie tai žinote ir tai jau kita tema) , įvykdote reikalavimus, taikomus veisiamiems šunims- ir prašom.
13. Jūsų kalytės ( ar patino) vaikai taip pat yra oficialūs savo veislės atstovai, tinkami viskam- medžioklei, sportui, veisimui, parodoms.
14. Iškilus kažkokiems konfliktams ar problemoms su veisėju- galite kreiptis į LKD, kad jie tarpininkautų ar imtųsi kažkokių sankcijų prieš veisėją.

Perkate šuniuką be dokumentų. Gaunate:
1. Mažesnę kainą.
2. ???

Be to, remiate ir skatinate daugintojus ir perpardavinėtojus, kurie pažeidinėja įstatymus, nemoka mokesčių ir kraunasi pinigus iš to, kad įdėdami minimum pastangų, gauna maximum pelno…

*- skiepų knygelė- ne dokumentas!!!

@tai-fokstrotas